Heb je een vervelende blessure die maar niet overgaat? Bezoek dan eens je fysiotherapeut voor een echografie. Deze techniek wordt veel gebruikt als aanvullend onderzoek. Met een echo kan namelijk snel en duidelijk bepaalt worden wat de pijn veroorzaakt en waar de oorzaak zit. En ben je snel weer klachtenvrij! 

Optimalisatie van het behandelplan

Hoewel echografie nog niet door veel fysiotherapeuten wordt toegepast, wordt deze werkwijze wel steeds populairder. Dit is namelijk een perfecte manier om een behandelplan te optimaliseren doordat twijfels makkelijk kunnen worden weggenomen en vermoedens worden bevestigd dan voorheen. 

Hoe gaat het in zijn werk

Tijdens een echografie wordt er gewerkt met geluidsgolven die je niet kunt horen.   Via een transducer die over de huid heen en weer wordt bewogen worden deze geluidsgolven opgevangen. Dit maakt het mogelijk voor de fysiotherapeut om weefsels en organen in beeld te brengen en zo de de oorzaak van pijnklachten te vinden.  Groot voordeel is dat deze behandeling snel, geheel pijnloos is en niet schadelijk voor je lichaam. Ook kan het echografisch onderzoek na een aantal weken worden herhaald, om het herstel zo goed mogelijk te kunnen volgen. En zo een juist behandelplan opstellen en patiënten nog sneller van hun klachten af te helpen!

Bij welke klachten kan een echografie gebruikt worden?

Op echografie kun je spieren, pezen, kapsel, banden en kalkvorming goed beoordelen. Maar ook voor vinden van vocht in een gewricht of een slijmbeursontsteking is mogelijk met deze technologie. En dankzij het bewegende beeld van een echo is voor een fysiotherapeut mogelijk om te kijken wat er in het gewricht gebeurt en waardoor er klachten ontstaan. Echografie wordt veel gebruikt voor sportblessures, schouder-, heup-, knie-, elleboog-, achillespees- en hielspoor klachten. Maar ook voor bijvoorbeeld het leren aanspannen van de juiste spieren in de onderste rompregio, om zo de rompstabiliteit bij lage rugklachten te verbeteren.

Wordt een echografie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Of echografie vergoed wordt door je zorgverzekeraar hangt af van je verzekering. Echografie valt namelijk onder fysiotherapiebehandeling. En fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering maar uiteraard wel als je verzekerd bent voor fysiotherapie. Weet je dit niet zeker? Controleer dan eerst even je verzekering!