Om goed te kunnen functioneren heeft iedereen genoeg eiwitten nodig. Eiwitten zijn namelijk essentieel om genoeg energie en kracht te hebben wat niet geheel onbelangrijk is. Om deze reden zijn eiwitten ook specifiek belangrijk om bij te houden wanneer jij intensief sport. Het innemen van aanvullende eiwitten kan je sportprestatie namelijk flink verbeteren. Maar wat voor soorten eiwit zijn er nou en wat zijn de mogelijkheden? We bespreken de twee belangrijkste soorten eiwitten die jij nodig hebt om te functioneren.

Dierlijke eiwitten

De eerste, en meest belangrijke, vorm van eiwitten zijn dierlijke eiwitten. Zoals de naam al suggereert zijn die eiwitten die te halen zijn uit dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Bij een normaal voedingspatroon waar alles van de bekende schijf van vijf gegeten wordt zou er sprake moeten zijn van voldoende eiwitten in het lichaam. Echter is het voor sommige sporters interessant om meer eiwitten binnen te krijgen. Om dit te realiseren is het mogelijk om extreem veel vlees te gaan eten of om bijvoorbeeld eiwitshakes te gaan gebruiken. Vaak worden deze twee opties gecombineerd waar een normaal voedingspatroon aangevuld wordt met eiwitshakes rondom de sportmomenten voor extra energie en kracht.

Plantaardige eiwitten

Het tweede soort eiwitten zijn plantaardige eiwitten die vooral in producten terugkomen zoals graanproducten, brood, en noten bijvoorbeeld. Deze eiwitten worden als relatief minder belangrijk gezien in vergelijking met dierlijke eiwitten omdat ze voor minder energie zorgen. Wanneer jij vegetarisch bent is het dan ook vaak verstandig om aanvullende supplementen te nemen die dierlijke eiwitten vervangen. Deze supplementen kan jij gemakkelijk kopen bij een Fitness shop. Ook voor plantaardige eiwitten is het mogelijk om supplementen zoals shakes te gebruiken. In de ideale situatie combineer jij dierlijke en plantaardige eiwitten door een evenwichtig voedingspatroon. Op deze manier ben jij ervan verzekerd dat je genoeg balans hebt in de eiwit inname.