Medicijnverslaving, of het overmatig gebruik van medicijnen, is een groeiend probleem dat zowel jonge als oude mensen treft. Het begint vaak als een onschuldige medicatie, voorgeschreven door een arts voor het behandelen van een pijn, angst of depressie, maar al snel kan de verslaving het leven van mensen verwoesten. In deze blog hebben we het over medicijnverslaving, de oorzaken en hoe het behandeld kan worden.

Wat is medicijnverslaving?

Medicijnverslaving treedt op wanneer iemand medicijnen gebruikt op een manier die niet is aanbevolen, zoals het innemen van hogere doseringen zonder recept van een arts of het consumeren van voorgeschreven medicijnen voor niet-medische doeleinden, zoals om een ​​hoge te krijgen. Opiaten, slaapmiddelen en angstverminderende middelen zijn de meest voorkomende vormen van medicijnen die verslaving veroorzaken. De effecten van medicijnverslaving kunnen zeer gevaarlijk zijn en kunnen leiden tot ernstige negatieve gezondheidsresultaten.

Wat zijn de oorzaken van medicijnverslaving?

Er zijn verschillende oorzaken van medicijnverslaving, zowel psychologisch als biologisch. Een van de belangrijkste oorzaken is stress en angst. Medicijnen bieden een kalmerend effect, waardoor mensen zich relaxed en minder gestrest kunnen voelen. Ook kunnen personen die al een geschiedenis hebben met drugs- of alcoholmisbruik, een grotere kans hebben om verslaafd te raken aan medicijnen. Interessant is dat een belangrijke factor voor het ontstaan van medicijnverslaving het krijgen van medicatie zonder een duidelijk doel is, waardoor het gevaarlijk kan zijn om medicijnen te nemen zonder toezicht van een arts.

Wat zijn de risico’s van medicijnverslaving?

De risico’s van medicijnverslaving zijn enorm. Abusief gedrag kan leiden tot schade aan veel organen in het lichaam, aangezien de medicijnen via de bloedbaan in het lichaam worden opgenomen. Een overdosering kan leiden tot een hartstilstand of zelfs de dood. Bij langer gebruik van opiaten, slaapmiddelen en angstverminderende middelen kunnen patiënten tolerant worden en steeds hogere doseringen nodig hebben. Dit kan leiden tot een verslaving die steeds moeilijker te behandelen is.

Hoe kan medicijnverslaving behandeld worden?

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen bij het bestrijden van de symptomen van medicijnverslaving en het voorkomen van ongemakkelijke ontwenningsverschijnselen. Een combinatie van medicijnen en gedragstherapie kan worden gebruikt om patiënten een stapsgewijze reis terug naar herstel te bieden. Artsen moeten patiënten ertoe aanzetten om bewust te zijn van de risico’s van medicijnverslaving en patiënten moeten duidelijke instructies krijgen over hoe en wanneer medicijnen te gebruiken.

Medicijnverslaving is een serieus probleem dat niet mag worden genegeerd. Het is belangrijk voor zowel patiënten als artsen om bewust te zijn van de risico’s van langdurig gebruik van medicijnen zonder medisch toezicht. Het is mogelijk om medicijnverslaving te behandelen met de juiste therapie en combinatie van medicijnen. Ondersteuning van familie en vrienden kan bijdragen aan het succes van de behandeling. Het is belangrijk dat mensen, die last hebben van medicijnverslaving, hulp zoeken om hun probleem aan te pakken en te genezen.

Bron: CACN Verslavingszorg