Naarmate we ouder worden neemt de kwaliteit van onze ogen af. Dit is vervelend, maar hoeft het dagelijks leven niet te hinderen. Ontdek welke verschillende opties er zijn.

Steeds meer gebruik van visuele hulpmiddelen
Volgens het CBS heeft ruim 6 op de 10 mensen een bril of contactlenzen. Het is dus een feit dat veel mensen te maken hebben met een oogafwijking. De laatste jaren is het gebruik van visuele hulpmiddelen gestaag toegenomen. Vooral veertigplussers dragen regelmatig een bril. Bij jongeren is juist het gebruik van contactlenzen sterk gestegen.

De nadelen van visuele hulpmiddelen

Goed kunnen zien is natuurlijk heel belangrijk, maar toch zijn er veel momenten waarop mensen hinder kunnen vinden van een bril of lenzen. Een bril kan hinder veroorzaken voor je bewegingsvrijheid. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, zwemmen, of het dragen van een helm. De oplossing hiervoor zijn natuurlijk lenzen. Echter brengen lenzen weer zijn eigen nadelen met zich mee. In de morgen zal je elke dag nieuwe lenzen in moeten doen, waar niet iedereen zichzelf tijd voor zal gunnen. Daarnaast heb je deze lenzen de hele dag in, en kan het soms voorkomen dat ze na een tijdje niet meer goed zitten. Ook moet je altijd oppassen met water. Als je gaat zwemmen of water over je gezicht giet kunnen je lenzen hierdoor loskomen.

Overweeg nachtlenzen

Nachtlenzen hoef je alleen ‘s nachts te dragen. Door de vorm van de lens wordt het oogoppervlak gedurende de nacht tijdelijk ingedrukt. Hierdoor kan je overdag beter zien. Je hoeft door het dragen van nachtlenzen dus geen bril of daglenzen te dragen. Sven voor ogen is een gespecialiseerde organisatie die je persoonlijk advies kan geven of nachtlenzen voor jou uitkomst bieden. Helaas is de werking van nachtlenzen slechts tijdelijk. Wanneer nachtlenzen een tijdje niet meer gebruikt worden neemt het hoornvlies van je oog weer zijn oude vorm aan.  Door nachtlenzen dus elke nacht te dragen is de werking het best. Ook kunnen nachtlenzen helaas niet ingezet worden in geval van een plussterkte. Bij een plussterkte is namelijk sprake van een te plat oog. Om dit op te lossen is juist een soort uitstulping nodig. Nachtlenzen kunnen de vorm van je oog uitsluitend platter maken.

Een bril dragen.

Voor wie slechts een lichte oogafwijking heeft kan de bril nog steeds de beste optie zijn. Perfect zicht is immers niet in elke situatie nodig. Wanneer je hiermee leert te leven, kunnen de meeste mensen prima functioneren met een lichte oogafwijking. Wanneer je bijvoorbeeld gaat autorijden, kan een bril er makkelijk bij worden gepakt.