Het woord zegt het zelf, een woonkamer dient om in te wonen. En daarbij komt gezelligheid kijken. Maar hoe zorg je er nu voor dat je woonkamer er sfeervol gaat uitzien en niet overkomt als een dokterskabinet? Met onderstaande tips lukt het je zeker.

Wat mooi is, mag gezien worden!

Kasten zijn onmisbaar in een interieur, want je kunt er heel veel spullen in kwijt. Niet alles hoeft echter achter slot en grendel te zitten. Een kast met glazen deur of een kast met open nis bieden je de mogelijkheid om je woonkamer te personaliseren met leuke souvenirs, foto’s, kunstwerken en noem maar op. Bij Anselm Oome Tilburg bijvoorbeeld kun je kasten volledig op maat laten maken.

Zorg dat het niet vierkant draait!

Rechte lijnen komen al gauw over als strak en geordend en per definitie ongezellig. Rond oogt veel zachter en gezelliger. Denk dus bij het kiezen van lampen, vloerkleden, bijzettafeltjes en kussens niet alleen aan de functie, maar ook aan de vorm.

Creëer warmte

Dezelfde meubelen en toch een hele andere sfeer? Daar kun je voor zorgen door je muren een andere kleur te geven. Een simpele pot verf kan wonderen verrichten. Kies voor een warm kleurenpalet en mix desnoods verschillende tinten van dezelfde basiskleur voor een prachtig effect.

Een harmonieus geheel

Zorg dat er een lijn zit in alles wat in je woonkamer staat of hangt. Zo creëer je een gevoel van rust en consistentie. Door alles op elkaar af te stemmen, vormt je woonkamer één sfeervol geheel.

Verlichting is méér dan iets functioneels

Verlichting is een basiselement in je huis. Wanneer het donker wordt, heb je licht nodig. Dit licht is functioneel en wordt meestal geregeld via spotjes of hanglampen. Maar naast het noodzakelijke licht, heb je ook het accentlicht, de sfeerverlichting. Zo kun je het bijvoorbeeld gezellig maken met een vloerlamp naast de bank of een tafellampje op een bijzettafeltje. Let bij het kiezen van de lichtbron op iets wat warm licht geeft.

Accessoires maken het af

De échte aankleding van je woonkamer doe je met accessoires. Decoratieve elementen zoals kussen, dekentjes, bloemen, kandelaars en vloerkleden zijn onmisbaar om van je huis een thuis te maken.