Ben jij sinds jongs af aan al bezig met wellness? Geniet je ervan je vrienden of familie een massage te geven wanneer je merkt dat ze wat gespannen zijn? Inspireert jouw vaste schoonheidsspecialiste je? Dan is het een idee om hem of haar in zijn voetstappen te volgen en ook een professional te worden. Net als bij iedere andere opleiding is er veel keuze, wordt het een pedicure opleiding of een opleiding tot sportmasseur? In dit artikel zullen we je helpen bij het maken van deze beslissing. 

Een weloverwogen keuze

Twijfel je door de grote hoeveelheid aan studies, opleidingen en cursussen over welke het beste bij je past? Geen zorgen. Er zijn maar weinig mensen die in één keer weten wat ze willen doen. Het is aan te raden om een lijstje op te stellen met dingen die jij leuk vindt om te doen en welke niet. Vind je het epileren van iemands wenkbrauwen een minder leuke taak? Dan weet je dat de opleiding tot wenkbrauwspecialiste niet bij je past. Ligt je interesse bij het verbeteren van de huid? Dan past de schoonheidsspecialist opleiding beter bij je. Nadat je dit lijstje van pro’s en cons hebt samengesteld is het slim om even wat afstand te nemen van het idee van een opleiding. Je hoeft hier niet constant mee bezig te zijn. Sterker nog, dit geeft alleen maar nog meer stress. 

De verschillende opleidingen en waar je op moet letten

Je hebt je keuze gemaakt, fijn! Er zijn tientallen instanties waar je een opleiding kan volgen. Hoe kies je nou uit waar jij je inschrijft? Deze keuze wordt makkelijker gemaakt door jezelf een aantal vragen te stellen. 

Duur van de opleiding

Hoe lang wil jij bezig zijn met je opleiding? Je kunt kiezen om drie of vier jaar in de schoolbanken te zitten, maar je hebt ook de mogelijkheid om deel te nemen aan summer school. Hier duurt je opleiding maar enkele weken. Wanneer een opleiding een korte duur heeft, is het wel vaak zo dat je langere dagen op school zit. Neem dit mee in je overweging.

Kosten van de opleiding

Afhankelijk van de duur van de opleiding verschilt ook de prijs. Doe je een opleiding aan het MBO? Dan zijn de kosten zo’n €1300 per jaar. Een opleiding die enkele weken tot maanden duurt is vaak niet duurder dan €2500. 

Locatie van de opleiding

Niet onbelangrijk is de locatie van de instantie die je de opleiding aanbiedt. Is reizen geen probleem voor jou, dan kun je buiten je eigen stad of zelfs provincie aan de slag. Zit je toch liever dicht bij huis? Dan is het handiger om te filteren op instanties in de buurt. 

Kortom, neem de tijd! Maak een lijstje om erachter te komen waar je interesses liggen en stel jezelf de volgende vragen wanneer je een opleiding en school kiest: hoe lang duurt de opleiding, hoeveel kost deze en hoe lang duurt het reizen? Met deze tips is de keuze wat makkelijker te maken.