Wat is er ‘s zomers nou lekkerder dan even afkoelen in je eigen zwembad? Zeker na een lange dag werken, of nadat je een paar uur in de file hebt gestaan wil je niets liever dan even opfrissen. Je kunt dan een zwembad laten bouwen. Wij vertellen je een aantal dingen die je dan in gedachten moet houden.

Vraag de gemeente

Voor het aanleggen van een zwembad heb je vaak een vergunning nodig. Een eerste stap wanneer je een zwembad wilt aan laten leggen is dan dus ook een bezoek aan de gemeente. Daar kun je snel te weten komen óf je een vergunning nodig hebt, aan welke regels je je moet houden en je kunt ook gelijk een vergunning aanvragen.

Ingraven of niet?

Veel mensen geven de voorkeur aan een ingegraven zwembad en dat is helemaal niet zo gek, het ziet er namelijk vaak erg mooi uit. Het kost echter wel de nodige ruimte en werk om een zwembad op de juiste manier in te graven. Naast het zwembad moet er ook plek zijn voor de techniek die rondom het zwembad geïnstalleerd moet worden. Daarbij moet ook de ondergrond geschikt zijn. Wanneer bijvoorbeeld het grondwaterniveau te hoog staat, is de bodem niet stabiel genoeg om het gewicht van het zwembad te houden.

Vorm van je zwembad

De vorm is een kwestie van smaak en je kunt je zwembad dan ook in allerlei soorten laten leggen. Wanneer je echter voor een ingewikkelde vorm kiest, vragen deze meer tijd en zal het duurder zijn om je zwembad te laten bouwen. Dat is dus wel iets waar je rekening mee moet houden.

Materiaal

Je kunt je zwembad grofweg uit drie materialen laten bouwen. Die vatten we hieronder even kort voor je samen:

Gemetseld zwembad

Je kunt je zwembad laten metselen. Dit kan in alle vormen worden uitgevoerd en is enorm stevig. Deze betonblokken worden bekleed met een waterdichte folie die door specialisten ter plaatse op maat wordt gemaakt. Wanneer je een bouwkundig zwembad laat bouwen door Waterwellness, kun je heel je zwembad op maat en naar jouw plannen laten maken.

Monobloc polyesterzwembad

Dit is een zwembad dat in zijn geheel wordt geplaatst. Hierbij wordt een gat in de grond gegraven, vervolgens wordt het hele zwembad met een kraan in het gat getakeld. De technische uitrusting wordt later geplaatst en ook het zwembad wordt dan netjes ingegraven.

Gegoten beton zwembad

Hierbij wordt het bad gevormd door gegoten, waterdicht beton. Vervolgens wordt hier natuurlijk waterdichte folie overheen gelegd, al wordt in dit geval ook vaak voor een bekleding met glastegels gekozen. Dit is een duurzame uitvoering, maar dit gaat ook het langste mee.