Wanneer je een spa aanschaft, verwacht je heerlijke ontspanning en rust tussen de bubbels. Als je dan plotseling last krijgt van huiduitslag, is je fijne jacuzzi ervaring zo verpest. Hoe komt het dat je huiduitslag krijgt, en wat kun je ertegen doen?

Het is vervelend: je hebt een dagje genoten van je jacuzzi en de volgende dag zit je vol kleine, rode, jeukende bultjes. Dit wordt veroorzaakt door een infectie die bubbelbad-folliculitis wordt genoemd en is een huidinfectie die optreedt rond de lagere delen van de haarzakjes. Deze infectie wordt veroorzaakt door pseudomonas aeruginosa-bacteriën.

Oorzaken

Wanneer het water van een jacuzzi niet of niet goed behandeld wordt, kan het zijn dat hier bacteriën in terecht komen. Deze bacterie (de pseudomonas aeruginosa-bacterie, zoals we hierboven schreven) gedijt goed in warme, natte gebieden. Een jacuzzi is dus de perfecte plek voor zo’n bacterie. 

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van bubbelbad-folliculitis is een uit bultjes bestaande rode uitslag die vrijwel altijd jeukt. De kleine, jeukende bultjes veranderen in de loop van de tijd in donkerrode knobbeltjes die gevoelig of pijnlijk zijn. Soms zijn de bultjes gevuld met etter of pus en doen ze qua uiterlijk wat denken aan acne.

Behandeling

Meestal verdwijnt bubbelbad-folliculitis binnen twee weken zonder medische behandeling. Toch is het vaak wel handig om een arts te raadplegen, om zeker te zijn dat je geen andere ziekte of infectie onder de leden hebt. Wanneer je onderstaande klachten hebt, moet je sowieso een arts raadplegen:

  • huid die rood, warm, gezwollen of bijzonder pijnlijk is
  • Koorts boven de 38 graden Celcius
  • Zich verspreidende of terugkerende folliculitis

Voorkomen

Om te voorkomen dat je last krijgt van huiduitslag na een bad in je jacuzzi is het belangrijk dat je je jacuzzi goed onderhoud. Zorg ervoor dat het water goed schoon blijft en voeg hier de nodige hygiënische middelen aan toe. Spa Care Brabant kan je precies vertellen wat je nodig hebt om je jacuzzi goed te onderhouden.